Poljopriveda

Pravo vremena priprema tla i sjetva naredne ozime kulture

slika1aPioneer hibridi kukuruza karakteriziraju se ranozrelošću i brzim otpuštanjem vlage iz zrna u jesen što nam omogućuje raniju berbu, te se nakon njih kvalitetnije može pripremiti tlo za sjetvu ozimina, a ječam ili pšenica se mogu posijati u optimalnom roku. To u konačnici rezultira većim prinosom ozime kulture iduće godine. Nakon sjetve ranijih hibrida pripremu tla za ozimu kulturu moguće je obaviti na vrijeme, po suhom. Na taj način tlo se ne sabija i ne kvari mu se struktura. Najgore što se može učiniti je da se tlo priprema "na silu" po mokrom jer se u tom slučaju tlo sabija, narušavaju se vodo-zračni odnosi te mu se kvari struktura

Vlaga zrna u berbi i troškovi sušenja

slika2aRaniji hibridi u pravilu se beru sa nižim sadržajem vlage zrna nego kasni. Kasni hibrid će možda dati veći prinos vlažnog zrna, no kad se obračuna vlaga, vrlo često raniji hibridi daju jednak ili čak veći prinos od hibrida pune vegetacije. Zbog manje vlage zrna kod ranijih hibrida troškovi sušenja su manji pa se s ranijim hibridima ostvaruje veći profit.

Cijena kukuruza u jesen

slika3aObično je cijena kukuruza krajem ljeta / početkom jeseni uvijek veća nego kasnije kad svi imaju kukuruz i kad zbog velike ponude cijena znatno pada. Sa hibridom pune vegetacije u pravilu se postiže veći prinos, ali u doba kad se on bere cijene na tržištu su niže. Sa ranijim hibridom u pravilu se postiže manji prinos, ali raniji hibrid na tržište dolazi ranije kad su i cijene merkantila više zbog činjenice što na tržištu nema dovoljno kukuruza.

Mitotoksini i ishrana stoke

slika4aRaniji hibridi beru se u doba kad još nema mnogo kiše, sa manjim sadržajem vlage zrna. Što je vlaga zrna veća i što je više oborina, veća je i mogućnost razvoja gljiva i truleži na klipu kukuruza. Gljive same po sebi i nisu veliki problem, osim što smanjuju prinos, ali gljive proizvode mikotoksine koji mogu znatno utjecati na zdravlje stoke, a u pojedinim slučajevima čak i dovesti do uginuća. Raniji hibrid, pobran sa manjim sadržajem vlage zrna u vrijeme dok još nisu nastupile jesenske oborine dat će možda nešto manji prinos nego hibrid pune vegetacije, ali prinos zdravog zrna koje ima prednost u ishrani stoke. Čak ako se berba obavlja u klipu, ranije pobrani klip sa manjim sadržajem vlage lakše se čuva od kvarenja nego vlažan i kao takav bolji je u ishrani stoke.

  

 

Bordoka-juhaChromodinCuprablau-Z

vidi sve proizvode...

Lukovice cvijeća

 • Amaryllis-apple-blossom Calla-flame

  veliki izbor lukovica cvijeća
  i opreme za sadnju cvijeća

Sadnice ruža

 • Ruza-stablasica-Baby-Gold-Star

  Veliki izbor sadnica ruža:
  stablašice, penjačice,
  čajevke

Voćne sadnice

 • VILJAMOVKA

  jabuka, kruška, šljiva,
  trešnja, višnja, breskva,
  nektarina, marelica, dunja

Sadnice bobičastog voća

 • americka-borovnica

  Veliki izbor sadnica
  bobičastog voća

U vinogradu / u podrumu

 •  vino_slika

Galerija

 • VADS_1.jpg

Navodnjavanje

Oprema za jesen

 • jesen2.JPG

Gnojidba

 • mineralna-gnojiva

   

  Ponuda i preporuke
  za gnojidbu

Poveznice

Anketa

Na našoj stranici najviše informacija tražite pod: